Sizzling
Tetiba jer jadi kemaruk nak makan sizzling tapi tak ada yee mee.
Bahan2 nak buat sizzling semua dah ada. Apa lagi, jomlah kita redah.
Bawang putih
Halia
Ayam potong kecil
Cendawan shitake
Sayur campur
Lada hitam
Sos tiram
Kicap
Tepung jagung
Memula tu, goreng ayam dan asingkan.
Pastu, tumis bawang putih dan halia.
Masukkan air.
(Sambil2 tu, bolehlah hiris sayur campur serba sedikit)
Masukkan ayam yang sudah digoreng dan cendawan shitake.
Masukkan sos tiram, kicap dan lada hitam.
En Suami saya tak makan sos tiram, jadi saya gantikan dengan sos lada hitam.
Nak pedas lagi, masukkan cili padi yang ditumbuk lebam. Wah, berasap telinga tu.
Masukkan sayur-mayur campur yang sudah siap dipotong.
Nak bagi kuahnya pekat, bancuh dua sudu tepung jagung dan masukkan ke dalam kuah.
Tadaaa...yummiyummi...dah siap.
Oppsss...mana datang telur ayam tu.
Emmm...kalau suka, pecahkan telur ayam ke dalam kuah sizzling.
Pssttt...telur ayam ni saya dapat masa pergi kenduri tadi.
Telur setengah masak. Sedang eloklah untuk kuah sizzling.
Tadaaa...haaa...ini baru betul2 siap.
Boleh dimakan dengan nasi atau yee mee yang direbus sebentar dan dimasak bersama kuah sizzling.
Yummi...Selamat mencuba. 😍😍😍😘😘😘
Tiada ulasan:
Catat Ulasan