Mi Rebus (Mi Jawa)
BAHAN UNTUK KUAHNYA
250 gm daging atau ayam~ potong kecil ~ rebus
2 sd mkn udang kering
2 biji bwg besar
4 ulas bwg putih
semua bhn tu dikisar
4 sd mkn rempah kari
4 sd mkn cili kisar
2 batang serai ~ diketuk
sedikit lengkuas ~ diketuk
1 kiub pati ayam
keledek direbus untuk pekatkan kuah
tauchu dicuci dan dikisar (kalau botol besar dalam agaran 1/2 botol, kalau yang kecil semuakan)
gula,garam,perasa,sedikit gula merah
air secukupnya
sedikit minyak untuk menumis
CARA2NYA
Simpan air rebusan daging dengan keledek..tumis bahan kisar sampai garing. Masukkan rempah,cili,lengkuas,serai, kiub. Masak hingga rempah garing, bolehlah dimasukkan air ke dalam rebusan daging. Tambah air secukupnya. Bila dah mendidih bubuh keledek yg dikisar. Kacau kuah supaya tidak bergentel.. Perasakan semuanya.
BAHAN TAMBAHAN
mee ~ dicelur
sawi+taugeh ~ dicelur
telur ~ direbus
bawang goreng+ cili potong
daun sup ~ diracik
limau
tauhu digoreng ~ potong ikut suka
Tiada ulasan:
Catat Ulasan